Op het gebied van koken is er nogal wat te doen. Gaskookplaten, inductiekookplaten, keramische kookplaten en domino kookplaten. Allemaal mogelijke manieren om te kunnen koken met allemaal zo haar eigen specifieke kenmerken, gebruikers- en onderhoudsgemak. Inductiekookplaten hebben de laatste jaren een enorme toevlucht genomen, mede door de daling in prijs maar zeker ook door de vele gunstige eigenschappen die inductie koken met zich meebrengt.

Kenmerken van koken

Kookplaten werken op gas of op elektriciteit. Gaskookplaten, hebben altijd dezelfde werking en verschillen alleen in uiterlijk. Elektrische kookplaten zijn er wel in verschillende typen. De keramische kookplaat en de inductiekookplaat. Aan deze verschillende systemen kleven voor- en nadelen.

Kookplaten zijn doorgaans voorzien van 4 kookzones:

-1 kleine kookzone met laag vermogen (doorgaans tot 1 kW);
-1 grote kookzone met een hoog vermogen (maximaal +/- 3 kW);
-2 middelmaten (max 2 kW).

Om te kunnen wokken zijn steeds meer kookplaten tegenwoordig uitgerust met een speciale wokbrander. Deze heeft een vermogen van minstens 4 kW nodig om goede prestaties te kunnen leveren.