Inductiekookplaten zijn er in vele maten, uitvoeringen en prijsklassen. Nog vrij nieuw zijn de inductiekookplaten die zo worden ingebouwd dat ze volledig opgaan in het keukenblad. Natuurlijk heel fraai voor het oog, maar ook zeer praktisch met het oog op onderhoud.

Inductie vlakinbouw

Hoe werkt inductie

Inductie werkt eigenlijk precies zo als gas, maar biedt ten opzichte van koken op gas vele voordelen. Zo gaat het koken vele keren sneller, is het onderhoud vele keren eenvoudiger (door de gemakkelijk schoon te maken glasplaat) en zal bij het overkoken hetgeen overkookt niet hechten aan de kookplaat, maar altijd vloeibaar op de plaat blijven liggen. Dit komt doordat de zone alleen de diameter van de pan verhit en dus niet de gehele zone warm wordt. Voordeel hiervan is ook het niet verloren gaan van ongebruikte verhitting.

Bij de inductiekookplaat zorgt een elektromagnetisch veld voor de verwarming. Na het inschakelen van de kookplaat zie je geen verwarmingselement opgloeien en wordt de plaat ook niet warm. De warmte wordt pas bij het plaatsen van een geschikte pan direct in de pan bodem opgewekt. De pan zelf verwarmt vervolgens het oppervlak van de kookzone. Wanneer de pan van de plaat gehaald wordt, is de plaat zelf dus wel warm, maar niet gloeiend heet. De zones passen zich aan het formaat van de pan aan. Voor inductie koken heb je pannen met een speciale magnetische bodem nodig. De kookplaat is voorzien van een keramische dekplaat.

Voordelen op een rijtje

-wordt minder heet dan elektrisch of keramische kookplaten;
-reageert snel: snel warm en koud;
-snelle kooktijd;
-redelijk zuinig in gebruik.

Nadelen op een rijtje

-niet zuinig in gebruik;
-extra elektrische groep nodig.

Klanten die gewent zijn op gas te koken, maar het vele onderhoud hieraan stoort of gewoon beu is zullen wij altijd aanraden over te gaan op inductie koken. U zult de eerste klant van ons zijn die spijt heeft dit advies te hebben opgevolgd, de vele voordelen van koken op inductie zijn zo groot dat dit niet meer opweegt tegen het zien van een nostalgische vlam onder de pan.

Potman jr. levert inbouw inductiekookplaten van alle vooraanstaande fabrikanten.

Kom langs in onze showroom en infomeer naar de mogelijkheden en de scherpe prijzen die wij hanteren.

Terug naar kookplaten